153510
Brak okładki
Książka
W koszyku
Spis treści: * O czym jest ta książka? * Wstęp * Co nam naprawdę szkodzi? * Pierwsze przykazanie toksykologii * Świat widziany przez różowe okulary i... teoria zmowy przeciwko ludzkości? * Metale ciężkie: czego naprawdę mamy się bać? * Ptaki spadały do morza * Śmiercionośny chleb * Pestycydy w żywności nie tylko ile, ale również jakie? * Azotany - umiarkowany optymizm * Cała prawda o skażeniach chemicznych warzyw * Żyjąc w cieniu smoka - zachowuj się rozsądnie! * Sztuczne i naturalne - ale czy szkodliwe i zdrowe? * Oszustwa w przemyśle spożywczym * Geny z probówki na naszym talerzu - czy mamy ich się bać? * Wszystko o tłuszczach * Hiszpański syndrom toksycznego oleju * Napromieniowana żywność nie "świeci", ale... * Wyrzuć zjełczałe masło! * Skąd wziąć nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3-PUFA? * Czy ryby zapobiegają chorobom serca? * Tłuste jedzenie zwiększa ryzyko nowotworów * Olestra: anty-tłuszcz do odchudzania? * Cholesterol odzyskuje reputację * Używki, nałogi, nasze smakowe przyzwyczajenia i... rozsądek * Kofeina skreślona z listy podejrzanych * Kilka drinków i... trzy lata życia więcej? * Przeciwutleniacze są dobre na wszystko * Jak zmniejszyć zanieczyszczenia w żywności * Toksykologiczne prawdy i nieprawdy o naszym codziennym wikcie * Czy wiecie, że * Podsumowanie * Posłowie: Na małpim wikcie: ostatni skrawek równowagi ekologicznej człowieka z przyrodą * Aneks I: Dawki, jednostki, definicje toksykologiczne i chemiczne * Aneks II: Internetowa informacja o truciznach, chemii i zagrożeniach zdrowotnych * Aneks III: Informacje prawne... * Bonus: Najnowszy kwestionariusz długowieczności * Bibliografia * Słowniczek polsko-angielski ważniejszych terminów
Status dostępności:
Centrala Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej