152360
Book
In basket
"Białe trufle" to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem. Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem. Książka ukazuje się w roku, w którym przypada 110. rocznica wydania przez Auguste`a Escoffiera książki Le guide culinaire - biblii współczesnej kuchni francuskiej. A. Escoffier tworzył potrawy, którym nadawał imiona swoich muz i kochanek, np. deser Melba - na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby.
Availability:
Centrala Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again