152671
Książka
W koszyku
W prowansalskim miasteczku Cavaillon działa piekarnia "Chez Auzet", gdzie pieczenie chleba i szacunek dla różnych rodzajów pieczywa zyskały status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania przed nami tajemnice tradycyjnego wypieku. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, bâtards i boules. Książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet. Książka pachnąca świeżym chlebem - dla wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Peter Mayle - autor licznych książek o Prowansji, w której mieszka od końca lat 80., m.in. wydanych nakładem Prószyńskiego i S-ki Rok w Prowansji, Jeszcze raz Prowansja, Zawsze Prowansja. Gerard Auzet - właściciel istniejącej od 1951 roku, wielokrotnie nagradzanej rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Awinionu.
Status dostępności:
Centrala Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej