152671
Book
In basket
W prowansalskim miasteczku Cavaillon działa piekarnia "Chez Auzet", gdzie pieczenie chleba i szacunek dla różnych rodzajów pieczywa zyskały status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania przed nami tajemnice tradycyjnego wypieku. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, bâtards i boules. Książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet. Książka pachnąca świeżym chlebem - dla wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Peter Mayle - autor licznych książek o Prowansji, w której mieszka od końca lat 80., m.in. wydanych nakładem Prószyńskiego i S-ki Rok w Prowansji, Jeszcze raz Prowansja, Zawsze Prowansja. Gerard Auzet - właściciel istniejącej od 1951 roku, wielokrotnie nagradzanej rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Awinionu.
Availability:
Centrala Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again