152702
Książka
W koszyku
Prawdziwa historia czekolady / Sophie D. Coe, Michael D. Coe ; tłum. Ewa Klekot. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2000. - 234, [1] s., [8] s. tabl. kolor. : il., 2 mapy ; 25 cm.
(Seria Ceramowska)
Książka dwojga amerykańskich antropologów, wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej, jest prawdziwą kopalnią wiedzy o kakao i wytwarzanej z niego czekoladzie. Dowiadujemy się z niej o pochodzeniu i uprawie Theobroma cacao, o najwcześniejszej historii napoju, o tym, skąd pochodzi jego nazwa. Rozmach i kompetencja książki czynią z niej zarówno prezent dla miłośników czekolady, jak i smakowity przyczynek do historii kultury nie tylko kulinarnej.
Status dostępności:
Centrala Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 930.85 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliograf. s. [218]-225.- Indeks s. [226]-234.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej